Catalunya tanca el novembre amb un lleuger repunt de l’atur


El nombre d’aturats ha crescut per segon mes consecutiu per l’increment del sector serveis, però ho ha fet amb menys intensitat que a l’octubre (+1,2%).

Segons dades publicades aquest dilluns pel Ministeri de Treball, hi ha 214 persones (0,06%) més sense feina que el mes anterior. La xifra total d’aturats a Catalunya és ara de 339.907 persones.

Respecte al mes anterior, l’atur va pujar a Girona i Tarragona amb un 1,3% i un 1,01% més d’aturats, respectivament, mentre que va baixar a Lleida i Barcelona, un 0,87% i un 0,17%, respectivament. Interanualment, va baixar a totes les províncies catalanes respecte a un any abans: un 6,84% menys a Lleida, un 4,71% menys en Girona, un 3,71% menys a Tarragona i un 1,85% menys a Barcelona.

Pel que fa al conjunt de l’estat espanyol, l’atur ha baixat al novembre en 24.573 persones, fins a les 2.734.831, per l’impuls del sector serveis. Aquesta és la segona caiguda més gran en un mes de novembre, sense tenir en compte la crisi de la pandèmia.

No obstant això, han baixat també els afiliats mitjans a la Seguretat Social. A Catalunya les contractacions han caigut un 0,04%. En relació amb l’octubre, hi ha 1.316 afiliats menys. En total, hi ha 3.713.356 persones cotitzant a la Seguretat Social. A l’estat espanyol, s’han destruït 11.583 ocupacions mitjanes.

La secretaria general del sindicat, Maria Recuero dedueix que “una bona part de l’apaivagament en la creació d’ocupació té a veure amb el desencaixament en termes de formació i qualificació entre vacants i oferta. Tan sols així s’explica que mentre hi ha unes 340.000 persones registrades a l’atur, les patronals es queixin per no trobar personal qualificat.

Per tot això, Maria Recuero reclama al nou executiu de l’estat espanyol celeritat en les mesures per l’ocupació. “Urgeix revisar a l’alça l’SMI, estimem que en almenys el 5,55%, però no per això cal deixar de treballar en la nova legislació laboral. Des de la USOC, ens encantaria que la nova reforma laboral fos fruit d’un debat plural, amb més propostes i aportacions. Entre elles, l’acotació del fix discontinu i la revisió de l’acomiadament han de ser prioritàries”, considera Recuero.

NOTA ATUR NOVEMBRE USOC

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged , , .