Declaració de la USOC sobre l’Acord Nacional


El Govern de la Generalitat, els sindicats majoritaris i les patronals signen un Acord Nacional de bases per la reactivació econòmica literari, amb molta retòrica i poca efectivitat.

El Govern de la Generalitat, els sindicats CCOO i UGT i les patronals Foment i Pimec, han signat al juliol un Acord Nacional de Bases per a la Reactivació Econòmica amb Protecció Social, que res de nou aporta, només que esgota veure com s’utilitzen paraules plenes, positives per buidar de contingut, perquè no comprometen en res efectiu, encara que sonin molt bé.

És un text escrit en paper mullat, ja que està impulsat per un Govern que el seu president té intenció de convocar eleccions abans de finalitzar aquest any 2020 i les mesures que proposa l’acord s’estenen fins al 2030, sense cap compromís pressupostari per a cap de les mesures que es contemplen, cosa que resulta sorprenent per a l’efectivitat de les propostes que són declaracions buides.

Això es fa evident en els casos concrets com la declaració del model productiu sense cap mesura per reduir entre d’altres el problema més urgent com és impedir la catàstrofe social i econòmica que pot comportar el tancament de Nissan i la destrucció de més de 20.000 llocs de treball d’un sector industrial com és el sector de l’automoció.

Aquesta vacuïtat és molt evident quan es parla de programes d’inversió, sense cap xifra ni compromís econòmic, la pregunta sense resposta seria quin és l’objectiu d’un acord sense compromisos pressupostaris pels exercicis econòmics. També es fa evident quan es parla de la recuperació i protecció social cap als sectors afectats per la crisi de la Covid-19, sense cap mesura concreta. Tampoc res es diu, quan es parla de suport financer a través de l’ICF a les empreses i sectors.

L’acord és un cant a favor de la participació i a la concertació social i s’arriba al més gran dels cinismes a l’excloure a la resta de la societat civil i es monopolitza la interlocució entre els signants. En realitat, és la negació de la participació social malgrat de defensar les excel·lències d’aquesta.

En aquest sentit tenim com a exemple el que ha passat respecte a les propostes de la USOC que es van presentar fa uns mesos al Govern de la Generalitat. Un decàleg de propostes socials i econòmiques que encara no hem rebut cap resposta, una imatge clara de la nul·la voluntat d’escoltar a la societat civil que no tenen domesticada i l’intent de vendre el mateix diverses vegades amb propostes que són meres declaracions d’intencions, mancats de contingut real que es tradueixin en mesures que millorin les condicions de vida a curt termini de la ciutadania catalana.

Posted in Declaracions, Notícies and tagged .