Drets davant un acomiadament. Tot el que necessites saber


Si et trobes amb una notificació d’acomiadament, cal saber que existeixen una sèrie de drets que l’empresa està obligada a respectar.

Dret a rebre carta d’acomiadament per escrit

Aquest dret existeix en tots els casos, és per això que et recordem que si no hi ha notificació per escrit s’ha de continuar acudint al lloc de treball, perquè el fet de no anar pot ser motiu per a l’empresa per tramitar un acomiadament sense indemnització o bé tramitar una baixa voluntària, les conseqüències de la qual són pitjors per al treballador, ja que suposa una  pèrdua de drets, com per exemple el fet de sol·licitar la prestació per desocupació.

Dret a escriure “no conforme” i la data del dia al costat de la teva signatura

La firma de la carta d’acomiadament pot esdevenir un moment de tensió i nervis on, en moltes ocasions, es fa al mateix lloc de treball, sense cap testimoni i una signatura ràpida que no permet llegir pràcticament el document. Llavors, per a després poder fer la reclamació oportuna és molt important que constin aquestes tres coses: “no conforme”, data i signatura. Si et donen també la quitança o liquidació, s’ha de procedir de la mateixa manera: “no conforme”, data i signatura.
ATENCIÓ: Si et diuen que si ho fas així, no cobraràs l’atur ni et donaran els papers per a fer la sol·licitud, NO és així.

Dret a no signar cap altre document (tampoc cap document en blanc)

Habitualment les empreses intenten fer veure que pot haver-hi millors condicions si es signa una baixa voluntària, tot i que en cap cas és així. Si et diuen que és millor per a tu o que et posaran dificultats per a cobrar l’atur, recorda que NO és així.

Dret a denunciar l’acomiadament per a defensar-te

Si et diuen que si denúncies no cobraràs l’atur fins que se celebri el judici: NO és així. Recorda que des de la data que és efectiu l’acomiadament tens 15 dies per a sol·licitar l’atur. Si finalitza el termini, no cobraràs els dies que se t’han passat. Fins i tot en alguns casos per a sol·licitar l’atur et poden demanar si t’has defensat.

ALERTA: Si l’empresa intenta fer-te veure que té voluntat de negociar o surt amb promeses d’un nou contracte, no et deixis enganyar. Has de saber que en impugnar l’acomiadament primer es passa per un “acte de conciliació” en el qual es pot arribar a un acord signat davant un organisme oficial. S’ha de tenir ben clar que les empreses han de pagar tot el que et correspon: indemnització i quitança.

A la USOC som conscients que aquesta situació és un moment delicat per a la persona treballadora, és per això que animem a tothom a contactar amb el referent/representant sindical de la USOC per a resoldre dubtes i assessorar en allò que sigui necessari.

Posted in Notícies and tagged , .