El primer IPC de gener torna a pujar, amb la inflació subjacent disparada.


La primera dada d’inflació de 2023 es de pujada, 5,3 %, amb alguns aliments moderats, però altres que continuen encarint-se.

  • La inflació subjacent es dispara fins al 6,9 %, xifra més alta des de l’any 1986

La baixada dels preus s’estanca. Al gener l’Índex de Peus de Consum (IPC) ha tornat a repuntar una dècima i trenca cinc mesos seguits de baixades. A Catalunya se situa en el 5,3%, mentre que al conjunt de l’estat arriba al 5,9%. Un repunt que sorprèn perquè coincideix amb el primer mes de l’aplicació de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics, tot i que també ha coincidit amb la retirada del descompte de vint cèntims als carburants.

El preu dels aliments s’ha moderat dues dècimes al gener en comparació amb el mes anterior. Aquesta dada és la primera que arriba i que inclou la rebaixa de l’IVA que va aprovar el govern espanyol a finals del 2022 per revertir l’encariment dels aliments. Des de l’1 de gener no tenen IVA el pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals. Tot i això, en comparació amb fa un any, els aliments són un 13,2% més cars. A l’Estat, la taxa anual s’ha situat en el 15,4%, tres dècimes menys que al desembre.

Un altre motiu de preocupació fa referència a la inflació subjacent, que no té en compte l’energia ni els aliments no elaborats, i que serveix per marcar la tendència de futur. En aquest cas ha continuat escalant cinc dècimes respecte al desembre i ja se situa en el 6,9% a Catalunya, la xifra més alta des del desembre del 1986. A l’estat espanyol aquesta dada se situa en el 7,5%.

“Ens hem empobrit i ens continuem empobrint mes a mes. Totes les estadístiques internacionals situen al nostre país a la cua en la pèrdua de rendes. De fet, l’OCDE destaca que, enfront d’una lleu recuperació general, s’ha perdut gairebé el 8% de poder adquisitiu i per això, caldria perseguir l’especulació amb els productes bàsics”. “Això només es recupera amb una negociació col·lectiva forta i pujada salarial”, demana Maria Recuero, secretària general de la USOC.

La secretària general, finalment, crida l’atenció sobre la pujada constant de la inflació subjacent, perquè “és la inflació que ve per a quedar-se i la que es cronifica, i un país amb una pujada salarial mitjana de menys del 3% no pot assumir una inflació permanent de més del 7%”.

Valoració IPC GENER 2023

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged .