Intervenció de Maria Recuero a la plaça de les Caramelles al finalitzar la manifestació de la USOC del Primer de Maig a Barcelona


Companys i companyes, amics i amigues, afiliats i simpatitzants de la Unió Sindical Obrera de Catalunya, moltes gràcies un any més per sumar-vos a la manifestació festiva i reivindicativa del Dia del Treball.

Cada any, molts dels homes i dones que formem la USOC ens trobem amb motiu de l’1 de maig per sortir al carrer a posar negre sobre blanc, per assenyalar aquelles qüestions que més preocupen als treballadors i les treballadores.

Avui és una jornada reivindicativa, on toca posar l’accent en la recuperació econòmica i la manca de retorn de drets socials i econòmics que pateix la classe treballadora. La dura crisi que s’inicia en el 2007 i passats més d’una dècada i amb una certa recuperació econòmica, els treballadors i treballadores no hem recuperat el terreny perdut en salaris i drets. La taxa de desocupació continua sent molt alta i vivim l’aparició d’un nou fenomen, els treballadors pobres; aquells que tot i tenir feina no deixen de viure sota el llindar de la pobresa.

A la indústria, USOC aposta per un nou model que ens permeti combatre el nou allau d’expedients d’ocupació que ens afecta en aquest sector; un missatge de suport fraternal i tota la nostra energia en el seu combat als companys i companyes de l’empresa Nissan, Calzoni, Grupo Impresia, Indo, Aguas Fontdeneu… per citar-ne algunes. Teniu l’escalf de tots i totes i el suport sindical de la USOC en la vostra lluita que també és la nostra.

Fem una crida a totes les administracions a superar la seva visió de gestió dels expedients, a deixar de ser tramitadors d’expedients per esdevenir veritables governs amb el desenvolupament de polítiques preventives, en el disseny de plans de xoc per evitar la desindustrialització del territori i el fort impacte que això comporta en termes econòmics i socials.

Enguany, el sindicalisme reivindica però també està d’enhorabona. Ens hem de felicitar per un aniversari, en aquest 2019 fa 100 anys de la consecució de la jornada laboral de 8 hores, una fita aconseguida pels sindicalistes que en 1919 a Barcelona es van plantar a la vaga de la Canadiense i, després de 44 dies paralitzant la ciutat i bona part de la indústria catalana van aconseguir reduir a 8 hores la jornada de feina diària! Companys i companyes! Fa 100 anys el sindicalisme ja lluitava i donava la cara per la millora de les condicions dels treballadors i les treballadores, fa 100 anys i ara mateix continuem plantant-nos als llocs de treball per a la millora col·lectiva dels nostres drets.

Aquest 1r de maig arriba al mig de dos processos electorals que afecten intensament a les nostres institucions. Des del sindicalisme autònom i independent que representem, volem enviar un missatge clar i contundent a tots els candidats i electes a Catalunya i al conjunt de l’Estat. S’ha acabat el joc! Deixeu de jugar amb els nostres drets! No abandoneu al món del treball, volem polítiques que busquin la recuperació econòmica, que prioritzin els drets i el benestar de les persones, que ens permetin planificar en els diferents sectors productius; nosaltres estem disposats a col·laborar però és imprescindible que a les agendes polítiques el món del treball torni a recuperar protagonisme!

D’altra banda, com a sindicat; la USOC afronta el repte de la millora de la representativitat en el nou cicle d’eleccions sindicals que van començar a primers d’any. Hi arribem amb la millor carta de presentació possible, la nostra feina; l’esforç de tots vosaltres, l’esforç dels delegats i delegades que són les mans i les ments que ens fan ser una alternativa sindical responsable, seria i treballadora; una alternativa real. Endavant companys i companyes amb el que ens queda de les eleccions sindicals!

A escala interna, 2020, serà any on la USOC celebrarà el seu Congrés Nacional, un moment on el debat intern ha de ser intens, productiu i enriquidor per tal de reforçar la nostra organització i dotar-nos dels millors equips de sindicalistes possibles. Per part meva, tota la il·lusió, l’esforç, les ganes i les idees per fer una USOC més gran i més forta!

En tot aquest context, la USOC està cridada a continuar tenint un paper protagonista com a tercer sindicat català. A mig camí de les eleccions sindicals, amb una contínua expansió al territori català i a tots els sectors.

Per tot plegat us demano que renoveu els vostres esforços per fer més gran aquest projecte de sindicalisme confederal, de classe, català i independent que cada any incorpora a més treballadors i treballadores.

Fins a arribar a aquí molta gent ha treballat llarg i dur, us demano que seguiu així, els treballadors i treballadores catalans ens necessiten!

Visca la USOC, visca l’1 de Maig.

 

 

Posted in Notícies and tagged .