La fi de l’estiu castiga Catalunya i deixa 7.500 aturats més


Catalunya ha estat la comunitat autònoma de tot l’estat on ha crescut més el nombre de persones sense feina respecte al mes anterior.

L’atur ha pujat en 7.516 persones a l’agost a Catalunya, que encapçala les pujades al conjunt de l’Estat. El nombre de parats registrats a les oficines d’ocupació a Catalunya és de 338.872 persones, un 2,27% més que al juliol. Tot i això, en la comparativa amb el mateix mes del 2022, l’atur s’ha reduït en 12.073 persones, un 3,44%, situant aquest mes d’agost com el que menys persones desocupades queden registrades des del 2008.

Respecte al mes anterior, l’atur va augmentar a Girona, amb un 2,52% més que al juliol, Lleida (2,49), Tarragona (2,46%) i Barcelona (2,19%).

Pel que fa a les dades d’ocupació, respecte a l’any passat aquest agost també hi ha hagut una frenada d’ocupació, amb 60.318 afiliats menys que el 2023. I és que el nombre d’empleats que cotitzen a la Seguretat Social ha baixat després d’encadenar pujades des que va començar l’any.

Al conjunt d’Espanya, l’atur ha augmentat en 24.826 persones, un 0,93% més en relació amb el mes anterior, i deixa un total de 2,7 milions de desocupats. És l’increment mensual més baix en un mes d’agost des del 2016, segons les dades del ministeri.

“L’increment s’ha registrat fonamentalment al sector serveis, un cop passat el pic de la campanya turística, on s’ha registrat un increment de 7.002 persones (+2,9%)”, destaca Maria Recuero, secretària general de la USOC.

Interanualment, l’atur ha baixat a l’Agricultura (-1.262 persones; -19,3%). “Amb el final de l’estiu i, sobretot, l’inici de la tardor, comença la recollida dels grans cultius del nostre país i es genera ocupació estacional. Tot i aquesta dada, no podem obviar que la sequera d’enguany provocarà que es creï molta menys ocupació entre els temporers i, a més, suposarà una falta de productes bàsics, fet que la cistella de la compra de les famílies tornarà a patir”, destaca Maria Recuero.

Recuero conclou que “apostar per l’ocupació industrial i tecnològica d’alt valor afegit continua sent la millor opció. La nostra indústria agroalimentària necessita més impuls que mai, per l’ocupació que crea i per l’alleujament per a les butxaques”.

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged .