L’atur cau per tercer mes consecutiu a Catalunya i se situa en la xifra més baixa des del 2008


Les altes a la Seguretat Social també augmenten i arriben a una xifra rècord de cotitzants.

El mercat de treball tanca el mes d’abril amb les millors dades des del 2008, tant pel que fa al descens de l’atur com a la creació d’ocupació. Segons dades publicades aquest dijous pel Ministeri de Treball, actualment hi ha 338.795 persones sense feina a Catalunya, un 2,73% menys de desocupats que el març, o el que seria el mateix, 9.506 persones menys a les llistes dels serveis d’ocupació, registrant així el tercer mes consecutiu amb una baixada del nombre de desocupats.

Amb relació al març, la desocupació ha caigut amb més força a Girona, amb un descens del 4,66% i a Tarragona, on ha baixat un 4,17%. També s’han registrat menys aturats a Lleida (-2,76%) i a Barcelona (-2,25%).

La Setmana Santa ha deixat un abril amb xifres rècord d’ocupació, amb 38.000 noves feines i el volum més alt de la història de cotitzants a la Seguretat Social. El nombre total de cotitzants a Catalunya és de 3.670.000.

Al conjunt de tota Espanya, l’atur ha baixat  en 73.890 persones. No obstant això, Espanya continua liderant des de lluny l’atur europeu, tant el general com el juvenil, duplicant totes dues variables. Fins al punt que, segons les dades conegudes ahir per Eurostat, un de cada quatre aturats de la zona euro viu a Espanya.

Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC, sempre és positiu que baixi l’atur. No obstant això, ni ho fa al ritme necessari per posar fi a l’atur estructural ni amb ocupacions de qualitat. En molts casos, aquestes persones que abandonen les llistes oficials d’aturats ho fan per a estar subocupats”,

Recuero també comenta les altes i baixes de la Seguretat Social, afirmant que “com a xifres absolutes ens mostren una dada positiva, amb una pujada de l’afiliació mitjana i una xifra total que ja sobrepassa els 3,6 milions de cotitzadors. No obstant això, l’afiliació continua patint els mals de sempre: baixes els divendres i baixes l’últim dia del mes. Aquí es veu la volatilitat de l’ocupació”.

Finalment, i atenent precisament aquestes altes, “es veu que, com és habitual, la contractació ha estat lligada a l’hostaleria, amb la Setmana Santa i el pont de maig, que va començar a l’abril. Un gran nombre d’aquestes noves altes es van donar en el sector. El canvi que necessitem és basat en un canvi de model productiu, on deixem de veure la creació d’ocupació sempre en períodes vacacionals.

NOTA ATUR ABRIL USOC

Posted in Valoració atur and tagged , .