L’efecte “Blurring” i la no desconnexió laboral


La incapacitat per a desconnectar del treball és una conseqüència de l’efecte “Blurring“. Saps què és? A la USOC t’informem dels seus efectes i conseqüències.

S’han denominat com a “efecte blurring” les situacions en les quals no estan ben definits ni establerts els límits entre l’àmbit laboral i la resta d’àmbits dels quals es compon la vida de les persones. Aquesta denominació es genera a partir del significat de la paraula “Blur”, una paraula anglesa que significa borrós, difuminat o desdibuixat.

La incapacitat de desconnectar és la conseqüència (negativa) d’aquest efecte, que ve provocat, precisament, per l’existència d’aquests límits cada vegada més difuminats entre l’àmbit laboral i el privat. Aquesta situació està íntimament lligada a l’evolució de la tecnologia i a l’expansió de la digitalització en tots els àmbits de la vida moderna.

Esperant una resposta pràcticament immediata
Actualment gairebé tothom disposa, almenys, d’un telèfon mòbil amb connexió a internet. Sense adonar-nos, allò que fa no tants anys ens sonava a pel·lícules de ciència-ficció, s’ha convertit en un fet totalment normalitzat i integrat en la nostra realitat quotidiana.

Ens hem convertit en una societat que ha perdut el costum d’esperar. Amb els dispositius mòbils enviem missatges o correus i esperem una resposta pràcticament immediata i, és aquí, precisament, on comencen a difuminar-se els límits i la incapacitat per a desconnectar, de manera real, del treball. Tots i totes exigim aquesta immediatesa independentment de la naturalesa de la comunicació: Tant se val si et contacta un familiar, un amic, un company de treball o el teu cap.

Els límits es desdibuixen i l’estat d’alerta és constant
Abans de l’arribada de les noves tecnologies, ens hauria semblat una situació totalment inacceptable el fet que, una vegada finalitzada la nostra jornada i abandonat el centre de treball i ja  tranquil·lament a casa, amb la família o els amics, aparegués de sobte el nostre cap o un company exigint resposta o solució a qualsevol qüestió laboral. Llavors, per què ara ho permetem? Per què ara fins i tot exigim aquesta disponibilitat?
Hem integrat la tecnologia fins a tal punt en la nostra vida que ens sentim obligats a oferir el mateix que demandem: immediatesa. Ja no esperem ni veiem normal que ens esperin.

Tot plegat ens està portant a un estat d’alerta constant, amb les seves conseqüències corresponents: trastorns d’ansietat, depressió, baixa autoestima, etc. I el més important: no ens permet establir els límits entre les diferents fases que conformen la nostra vida, la qual cosa ens impedeix gaudir de cadascuna d’aquestes fases de forma enriquidora.

Desconnectar del treball, un dret
A la USOC volem cridar l’atenció sobre aquesta problemàtica, sobre aquest efecte “blurring”, ressaltant que, si existeix normativa que regula el dret a la desconnexió digital, alguna cosa no estem fent bé.

Una vegada que hem identificat el problema, hem de passar a buscar la solució. En aquest cas, la solució implica totes dues parts: empreses i persones treballadores.

Volem recordar a les empreses que, en cas de no respectar el dret de desconnexió reconegut legalment als treballadors, podrien estar incorrent en infracció i, per tant, poden ser sancionades. Exigim a les empreses que compleixin amb la normativa i respectin la desconnexió perquè les persones treballadores puguin tornar a definir els límits de manera clara i avançar cap a hàbits de treball i vida saludables i satisfactoris.

D’altra banda, demanem a les persones treballadores que exerceixin, exigeixin i defensin aquest dret laboral reconegut a la desconnexió. Si allò que es plasma en un paper no es materialitza i s’actua en conseqüència, de poc o res serveix. Recordem també que els delegats i delegades de prevenció estan perquè puguem traslladar-los qualsevol incompliment que observem en matèria de seguretat i salut laboral.

#JoSocUSOC

Posted in Notícies, Salut and tagged , .