Manifest 25N. Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones


Sota el lema Cansades de llaços i pocs passos, us fem arribar el manifest amb relació al Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

La violència contra les dones i les nenes no és una mentida, és un problema present del qual estem cansades, a més a més, hem aguantat durant molts anys molts llaços i pocs passos. 

Tot i que la violència contra les dones és un fet i s’ha aconseguit establir un consens a escala mundial, encara avui es continuen negant els seus efectes. Les evidències ens diuen que al món s’assassinen dones pel simple fet de ser dones, els feminicidis han escalat de manera que les Nacions Unides han qualificat el feminicidi com una tragèdia mundial de proporcions pandèmiques.

A Catalunya, fins ara han estat assassinades 14 dones el 2023 i 127 des de 2012 (*), data en què es van començar a comptabilitzar aquest tipus de víctimes. En el cas espanyol, la llei només contempla com a violència de gènere la violència que es presenta a l’àmbit de la parella. Tot i això, sabem que la violència de gènere és molt més àmplia i es produeix en diferents àmbits, la persona agressora no només és aquell amb el qual tenim una vinculació emocional, per la qual cosa considerem imprescindible revisar la legislació en la matèria i aconseguir que la violència de gènere es reconegui com allò que és, un fenomen estructural.

En el marc d’aquest dia de commemoració i reivindicació aprofitem l’oportunitat per ressaltar que la violència com a fenomen estructural afecta les dones i les nenes de manera diferenciada, de manera que cadascuna enfronta diferents situacions de vulnerabilitat i discriminació. Des de la USOC en som conscients i en el dia d’avui ratifiquem el compromís de lluitar pels drets de les dones que pateixen més condicions de vulnerabilitat, no descansarem fins que totes gaudim dels mateixos drets i visquem una vida lliure de violència en tots els àmbits en què ens desenvolupem i que a més puguem triar el projecte de vida que més ens acomodi i ho fem lliures de qualsevol càrrega i judici patriarcal.

Durant aquesta campanya, en el marc del 25N, volem enfocar-nos en diferents violències masclistes que romanen al nostre entorn amb més opacitat, com la violència institucional, la violència obstètrica i la violència vicària, les quals tenen en comú la complicitat de les institucions estatals o al pitjor dels casos la producció directa. Les dones estem cansades que no se’ns cregui i que els passos que es fan des de l’àmbit institucional arribin tard i malament.

Com a sindicat assumim la nostra responsabilitat i estem treballant dia rere dia per construir un món lliure de violència, però requerim que aquest esforç sigui compartit per la totalitat d’actors socials, polítics, institucionals i per la societat en general. És per això que fem una crida a què totes les persones assumim la responsabilitat que ens correspon a l’erradicació de la violència contra les dones i les nenes. En aquesta crida estan inclosos els homes també, a qui demanem que actuïn responsablement, sabem que no tots són agressors, però, necessitem que es mobilitzin i trenquin aquests pactes patriarcals que els fan còmplices de la violència contra les dones i les nenes.

Per tot això:

  • La USOC assumeix el compromís i la responsabilitat de combatre la violència de gènere en el seu sentit més ampli, fent passos ferms per aconseguir construir ambients laborals lliures de violència, amb tot el que això implica: No tolerar cap acte de violència, creure i garantir els drets de les víctimes i sancionar els responsables.

  • Creure en la igualtat i combatre la violència contra les dones i les nenes, exigeix ​​treballar en construcció de comunitat, la qual cosa es tradueix en crear espais segurs i lliures de violència, i per això la USOC congruent amb el seu mandat continuarà treballant perquè aconseguim la igualtat real entre homes i dones.

  • Exigir a les autoritats és una responsabilitat de les organitzacions sindicals, per això, continuarem alçant la veu i demandant garanties per a les dones, exigint que es facin passos clars i contundents per combatre la violència contra les dones i les nenes.

  • Lamentem que el 25N s’hagi afegit a l’agenda com un acte més a l’any i que comptabilitzar víctimes de la violència de gènere sigui part de la quotidianitat, exhortem a recobrar el sentit d’aquesta i a no oblidar les víctimes directes i indirectes d’aquest llast social, no deixem que caiguin en l’oblit institucional i per dignitat a les seves vides i memòries exigim mesures contundents.

  • Superar les diferències polítiques i ideològiques és imprescindible per assolir acords per a la protecció dels drets de les dones, mateixos que recordem no són susceptibles de negociació, ja que es tracta de drets humans, per tant, hem de crear ponts per garantir-los.
  • Manifestem obertament el nostre compromís i disposició per treballar per un fi comú, eliminar la violència contra les dones, acabar amb els rols i estereotips de gènere i garantir a les dones i les nenes una vida lliure de violència.

Mentre la violència contra les dones continuï sent una constant, la lluita no s’acaba.

Al 25N exigim més passos, menys llaços i recordem que #NoSomMentida.

(*) Dades extretes del Grup d’anàlisi dels feminicidis de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes.

USOC MANIFEST 25N

Posted in Manifest, Notícies and tagged , , .