Maria Recuero representa la USOC al XV Congrés ETUC.


La secretària general de la USOC forma part de la delegació de la USO, que encapçala Joaquín Pérez, secretari general confederal. 

La CES celebra a Berlín el seu XV Congrés, sota el lema “Junts per un tracte just per als treballadors”, on la Confederació Europea de Sindicats està debatent sobre el context socioeconòmic d’Europa per a determinar l’acció sindical europea fins a 2027, dirigida per un nou equip directiu. Al Congrés hi ha 248 dones i 242 homes i 79 delegats joves que representen el 16% dels inscrits.

Actualment, la CES participa activament dels debats sobre expedients legislatius crucials per als treballadors i els sindicats a Europa, com són la Directiva sobre el treball en plataformes, la Directiva sobre diligència deguda en matèria de sostenibilitat empresarial i la proposta de modificació de la Directiva sobre l’amiant en el treball.

Durant aquest 50è Aniversari ETUC (European Trade Union Confederation), s’ha parlat molt dels valors de la CES i que cada vegada resulta més necessari enfortir-los, explicar-ne la funció i tota la feina que això comporta.

Després de viure la pandèmia de la Covid i amb la guerra d’Ucraïna fins i tot latent, el món ha canviat en molts sentits, provocant que es posi en dubte la globalització. Els grans problemes que ens trobem a escala mundial i que ens porten a l’alentiment de la generació de riquesa són l’increment del cost energètic i de combustibles per a les famílies i per a la indústria, l’augment del cost de la vida, la falta de subministrament i de matèria primera o el descens del consum i del turisme.

Tot això comporta un menor dinamisme de l’economia, un augment desorbitat de la inflació, una inestabilitat laboral que ens ha de fer veure la necessitat d’una Europa cada vegada més unida, cada vegada més social, més igualitària, més forta, més democràtica i participativa, oberta a les noves realitats del món.

Ara que el mercat laboral canvia a gran velocitat, que hem après a organitzar el treball de maneres diferents (teletreball, treball a distància, digitalització.) i a conviure amb unes realitats de treball diferents que ens necessiten, com per exemple les plataformes digitals, és quan els reptes de la CES esdevenen més importants i visibles al món per a explorar i donar resposta a tots aquests treballadors i treballadores, partint sempre d’una base d’unitat d’acció.

Maria Recuero ha intervingut al plenari a la sessió de dijous, davant la presència d’aproximadament 500 delegades i delegats d’una quarantena de països europeus, on ha destacat la necessitat de fer útils els debats d’aquest congrés i treballar per un sindicalisme europeu fort i amb mires de futur, garanties, lluita i moviment social.

A continuació adjuntem el vídeo de la intervenció.

Posted in Congressos, Internacional, Notícies and tagged , , .