Què és el MEI? Quina quantitat em descomptaran de la nòmina de gener?


El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional o MEI és un impost creat per l’última reforma de les pensions: A partir del gener de 2023 suposa un descompte en nòmina del 0,1%

El Mecanisme d’Equitat Intergeneracional o MEI és un impost introduït en l’última reforma de les pensions. El primer període  ha entrat en vigor aquest 1 de gener. Segons el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions és imprescindible per enfortir i garantir les pensions. Substitueix a l’injuriat factor de sostenibilitat, encara que el seu esperit és el mateix. Des de la USOC mantenim la idea que el sistema públic de pensions és perfectament sostenible únicament amb una ocupació estable (i a jornada completa) que augmenti les cotitzacions.

Quant em descomptaran de la nòmina pel MEI?

El MEI és una cotització addicional, finalista, per al Fons de Reserva de la Seguretat Social que estarà en vigor, a priori, des de 2023 fins a 2032. Per cada treballador es cotitzarà 0,6 punts. D’aquests, 0,5 els aportarà l’empresa i el 0,1% restant serà extret al treballador de la seva nòmina.

En el cas dels autònoms, la cotització és variable.

Se’m redueix el salari net pel MEI?

Sí. Encara que la càrrega més gran de l’impost recau en l’empresari o l’autònom, el treballador perdrà un 0,1% del seu salari net a percebre.

Durant quan estarà vigent aquest nou descompte en nòmina?

En principi, durant deu anys. Després, l’any 2032, començarà una nova fase de la reforma, amb diferents escenaris i revisions en funció del resultat.

És realment necessari aquest impost per les pensions?

A la USOC considerem que no. El sistema públic de pensions és completament sostenible sense el corrector intergeneracional. El dèficit de cotitzacions no obeeix a la insostenibilitat del sistema tal com està concebut, sinó a les fallades del mercat laboral i la seva regulació. Així, l’augment dels contractes a jornada parcial o els fixos discontinus que es passen mesos desocupats perjudiquen les cotitzacions.

Incidir en el fet que augmentin els contractes indefinits reals a jornada completa és la recepta perquè les cotitzacions cobreixin àmpliament la despesa en pensions. Millors ocupacions i més ben remunerats. Amb l’IPC provisional del 6,8%, la negociació col·lectiva en el 2,69% i l’SMI congelat sine die, un 0,1% de penalització a les nòmines és, a més d’innecessari, immoral amb els sous més baixos. Més contractes indefinits, més hores treballades i amb majors salaris és l’única recepta solució per a la sostenibilitat de les pensions.

Estan les pensions suficientment protegides?

No, considerem que el sistema públic de pensions no està prou protegit. Però la solució no passa per més impostos o pensar a augmentar l’edat de jubilació o els anys de cotització. Les pensions públiques ja han patit suficients atacs des de 2011.

Posted in Notícies and tagged , , .