Reconeixement de 15 minuts de retard en el treball com a jornada efectiva


Nova edició de la USOC Informa, relacionada amb l’hora d’inici de la jornada.

Aquests darrers dies s’ha anat publicant en diferents mitjans de comunicació un titular com aquest:

El Tribunal Suprem ha confirmat en una sentència que qui arriba a la seva feina durant els 15 minuts posteriors a l’hora d’inici de la jornada té dret que el seu fitxatge es consideri com a treball efectiu, així com el temps d’esmorzar.

Significa això que podem arribar tard al nostre lloc de treball?

La resposta és NO, ja que ens podrien sancionar pels retards en els inicis de la nostra jornada laboral.

Però llavors, la Sentència del Tribunal Suprem no val?

És clar que si,

Es tracta d’un conflicte col·lectiu que es presenta perquè l’empresa treu una guia obligant a entrar a la feina a l’hora en punt.

Aquesta Sentència no diu exactament el que exposen els titulars de premsa, produint-se així una informació limitada.

La sentència es fonamenta en CaixaBank, fent menció a un acord existent amb els representants legals dels treballadors des del 1991, el qual estableix que l’empresa ara no pot de forma unilateral treure la retribució d’aquests 15 minuts de cortesia que es tenia amb els treballadors per arribar fins a 15 minuts tard, així com que l’esmorzar sigui remunerat.

En el cas de Caixabank, l’empresa va desenvolupar aquesta guia i entenia que com que el registre de jornada ha de ser un fidel reflex de la realitat, no era possible que els minuts posteriors a l’hora d’entrada fossin considerats com a minuts efectivament treballats.

Així, el Suprem conclou que el sistema de registre de la jornada laboral no pot servir per introduir canvis en les condicions de treball o ignorar qualsevol dret, i en els acords de l’entitat bancària ja es contemplava aquesta possibilitat.

JA SAPS,

Si disposes d’un acord, aquest no pot ser retirat unilateralment per part de l’empresa, sinó que s’haurien de donar altres condicions.

Reconeixement de 15 minuts de retard en el treball com a jornada efectiva. USOC INFORMA PDF

Posted in Notícies and tagged , , , , .