El consum ciutadà s’autoregula el mercat laboral, amb baixada de l’atur, però també de contractació indefinida.
- Tot i sis mesos de baixada de l’atur, la reducció de l’atur un 63% es concentra en el sector serveis
- Cau la contractació respecte al juliol, especialment la indefinida (- 30,32%)
- El treball segueix depenent del turisme, nacional en aquests anys, i no dels necessaris canvis socioeconòmics
L’atur baixa per sisè mes consecutiu, però segueix registrant 391.128 de persones en situació d’atur, dels quals perceben alguna renda el 62% dels aturats de Catalunya. L’atur baixa més lentament unes 89.514 persones menys que l’agost de 2020 i hi ha menys reducció entre les dones que entre els homes i més entre els menors de vint-i-cinc anys, per la tradicional estructura de la contractació temporal i barata dels mesos d’estiu.
Tots els sectors redueixen les persones en atur, mentre que Serveis concentra el 63% de la baixada. No obstant això, Serveis és el sector que pitjor recuperació de la pandèmia presenta: encara hi ha més atur que el 2017, quan va començar la recuperació de l’anterior crisi.
No obstant això, “baixa dràsticament el ritme de la contractació, que es va reduir en una cambra respecte al juliol. I aquí, com de costum, perden els indefinits. Es van signar un 30,32% menys que el mes passat, mentre que els temporals van baixar un 29,6%. Si aprofundim en aquesta dada, baixen especialment els indefinits inicials, un 13%. I, de nou, perden les dones: signen una mica menys del 44% dels contractes indefinits”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.
Per això, Recuero apunta que “la recuperació de l’ocupació segueix el patró de la demanda d’oci, no d’un profund canvi de l’estructura econòmica: fi de moltes restriccions, podem sortir amb certa normalitat i baixa l’atur. Més del mateix que abans de la pandèmia: hotels, bars i restaurants contractant reforços per als pics de juliol i agost. Aquesta recuperació efímera la construeixen els mateixos ciutadans apostant per viatjar i consumir al país, però no té un pla de futur per a demà passat”.
Mentre el mercat s’autoregula, “segueixen passant de taula en taula patates calentes que porten anys bullint: reforma laboral, reforma de les pensions, reforma fiscal i energètica, el futur dels ERTO … I l’última, l’SMI. Després de tantes negociacions teatralitzades, la mini pujada de l’SMI es farà d’esquena a la taula del Diàleg Social, demostrant que és un sistema viciat i atrofiat”, denuncia la secretària general d’USOC, que afegeix que” les administracions són incapaços de mantenir un debat seriós i honest sobre l’ocupació que derivi en un Pacte d’Estat sense trucs partidistes. El futur de la feina no s’escriu amb pedaços i ocurrències per sortir del pas”.