Valoració Atur Febrer 2023


Lleu caiguda de l’atur a Catalunya en un febrer estable per a l’ocupació.

L’atur cau al febrer, però les afiliacions augmenten.

L’atur ha baixat a Catalunya en 356 persones durant el mes de febrer (-0,10% respecte a gener), després de pujar un -1,53% el mes anterior, i el nombre total d’aturats s’ha situat en els 351.288. Segons ha informat aquest dijous el Ministeri de Treball i Economia Social en un comunicat, l’atur ha baixat en 20.372 persones respecte a febrer de fa un any (-5,48%). L’afiliació mitjana al febrer a Catalunya va ser, segons les xifres del ministeri de la Seguretat Social, de 3,6 milions de persones, cosa que suposa un augment de 25.603 afiliats respecte al gener i de 99.985 respecte al mateix mes de l’any anterior.

En el conjunt d’Espanya, l’atur ha pujat en 2.618 (+0,1%) respecte al mes anterior, fins a arribar un total de 2,9 milions. A més a més, es registra la històrica xifra mitjana de 20,17 milions d’afiliats, amb un saldo positiu de 128.967 persones més.

Tot i les dades, “la contractació continua sent precària: només un 41,03% dels contractes indefinits que se signen són de jornada completa. La resta es divideix entre jornades parcials i fixos discontinus, amb més pes d’aquests últims. Això es reflecteix clarament en el model d’afiliació a la Seguretat Social, que no ha canviat”, exposa Maria Recuero, secretaria general de la USOC.

Recuero insisteix que “han canviat els noms, però no les pràctiques. Mentre hi hagi escletxes per a contractar precàriament, es continuarà fent. No haver abordat l’acomiadament en la reforma laboral, permeten la consolidació de l’acomiadament barat, permet que es continuï jugant sense penalització amb les altes i les baixes de dies”.

La secretaria general, a més, afegeix una altra explicació a aquests mesos on puja l’atur, però també l’afiliació: “part d’aquesta nova afiliació estable a la Seguretat Social procedeix de la contractació pública. Estem davant la generació més nombrosa de funcionaris, que estan jubilant-se mes a mes. Són classes passives que es retiren i s’incorporen a la Seguretat Social”.

NOTA ATUR FEBRER 2023

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged , .