Teoria de les tres capes: Recomanacions per treballar amb fred


Amb la tornada de les baixes temperatures, des del Gabinet de Salut Laboral de la USOC expliquem la teoria de les tres capes, per a treballar amb fred.

Les baixes temperatures que s’estan registrant aquests dies poden provocar l’aparició de problemes de salut a aquells treballadors que exerceixen la seva labor a la intempèrie. Per això, és important conèixer i triar correctament els elements de protecció individual que s’han d’utilitzar per a aquestes condicions i la feina a fer.

A conseqüència de l’exposició al fred podem presentar sensacions desagradables; desconfort tèrmic; disminució de la destresa manual; distracció o fins i tot agreujar els símptomes de malalties cròniques.

Tenint en compte això, per a conservar la calor corporal és necessari fer servir la roba protectora correcta, fent servir diverses capes de roba no ajustada. La teoria de les tres capes explica que amb la combinació de només tres peces d’indumentària crearem un petit microclima per a protegir el nostre cos de les inclemències meteorològiques i mantenir-nos secs de la nostra pròpia suor:

La primera capa ha d’aïllar la nostra pell de la suor.
La segona haurà de ser una capa d’aïllament tèrmic.
L’última una capa de protecció impermeable i transpirable.

Cal no oblidar que també s’han de protegir les extremitats i el cap. Aquestes han d’estar degudament protegides amb guants, “gorros” i sabates impermeables i amb bona tracció, per a evitar relliscades.

En funció de les circumstàncies i de l’activitat que es faci, és recomanable d’orelleres que disminueixin el contacte de l’aire fred amb les oïdes.

A més, es poden adoptar altres mesures preventives per a evitar els efectes del fred en l’àmbit laboral.

L’empresa ha de proporcionar equipament adequat per a treballar amb fred

Des de la USOC posem èmfasi en que si hem de treballar amb fred, l’empresa ha de proporcionar-nos l’equipament necessari i adequat per a protegir-nos de les baixes temperatures. A més, ha d’organitzar-se de manera que puguem disposar dels temps necessaris de descans, per a contrarestar l’exposició a aquestes temperatures.

La Llei de Prevenció estableix que és obligació de l’empresa tant la protecció eficaç com el proporcionar els EPI i elements necessaris perquè es pugui desenvolupar la feina de manera segura.

Posted in Notícies and tagged , .