Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Juny 2020


La crisi sí que destrueix ocupació: puja l’atur el 35,76% pel que fa a 2019, amb l’alarma posada al setembre.

  • Baixa entre els homes i puja entre les dones, que carreguen amb la conciliació obligada per la pandèmia
  • La incertesa dels ERTO s’ha de resoldre, amb una pròrroga fins al 31 de desembre

L’atur ens torna a l’escenari econòmic-laboral més negre de les últimes dècades i registra el seu pitjor mes de juny des de 2008, d’acord amb els mesos anteriors. Esmorteeix la seva pujada en 1870 persones, però suma quart mes de pandèmia mirant a 2019 amb una aturada a Catalunya de 485.019 persones a l’atur: un 35,75% més que fa un any, amb 127.743 afectats de més.

El cop més gran se l’ha endut el sector serveis i persones sense ocupació anterior, amb la resta de sectors recuperant activitat al ralentí com indústria i construcció. Les importants restriccions pel coronavirus han colpejat l’ocupació de camp i del sector serveis especialment pel fre de l’activitat turística.

Amb la volta a una activitat encara somnolenta, comencen a veure “els grans perdedors de la crisi. Perquè tots hem perdut, però, com sempre, hi ha col·lectius que s’emporten la pitjor part. Mentre ha baixat ja lleugerament l’atur entre els homes, segueix pujant, en el mateix percentatge, en les dones. Elles suposen més del 57% dels nostres aturats. La seva reincorporació al món laboral, amb la càrrega social de la conciliació sobre l’esquena, té un obstacle més amb els menors i dependents permanentment a casa i sense les ajudes que sol·licitem per a la seva cura”, lamenta Maria Recuero secretària general d’USOC.

Entre els joves, la pujada també és més acusada. De fet, entre els majors de 25 anys es va reduir l’atur lleugerament (-0,33%) i tot el pes se l’emporten els menors: + 5,08%. “Els joves són molt dependents per als seus primers llocs del turisme i l’hostaleria, sectors colpejats en la seva línia de flotació i amb un dinamisme encara molt minvat. A més, en un estiu on les estades de formació a l’estranger o cursos presencials a Espanya es veuen restringits, són més els que es registren a l’atur per tractar, almenys, de guanyar una experiència laboral que se’ls nega estructuralment. Seguim amb més del doble d’atur juvenil que la mitjana europea i sembla que el Govern no té moltes idees al respecte, a més de les que ja han fracassat”, explica Recuero.

La secretària general d’USOC crida l’atenció sobre l’ensopiment encara de les xifres: “moltes empreses que no poden tornar a la normalitat segueixen emparades en els ERTO de força major fins al setembre. Però no podem esperar que acabi l’estiu per a dir, una altra vegada l’últim dia, ‘ara què fem?’ Cal ser conscients que és imprescindible sostenir l’ocupació així fins al desembre, per donar marge a qui vulgui recuperar-se i mantenir als seus treballadors. Les presses i les incerteses destruiran més ocupació, cosa que no ha pogut evitar-se malgrat les mesures de contenció. Aquest Diàleg Social hauria de ser més dinàmic i menys fotogràfic”.

Posted in Notícies, Opinions, Valoració atur and tagged .