La temporalitat i la bretxa de gènere creen bosses de marginalitat en l’ocupació.
Després de publicar el SEPE les dades de l’atur registrat corresponents a maig a Catalunya, no podem deixar d’alegrar-nos que la tendència segueixi sent a la baixa. La reducció mensual ha estat en 13.378 persones un -3,4%, quedant amb un atur registrat de 386.568 persones i pel que fa a la interanual s’ha reduït en 23.922 persones en un 5,8%.
Per sectors, l’atur s’ha reduït més al sector serveis en 9.351 persones en un 3,3% i en la indústria 1297 persones en un 2,8%, el que significa que el creixement de l’ocupació es dóna en sectors d’ocupació estacional.
A més, el mercat de treball es continua caracteritzant per la inestabilitat, temporalitat, precarietat i marginació de les dones. S’han signat 303.805 contractes que el 86,8% continua sent temporal. És a dir, a Catalunya es signen 8,6 contractes temporals per 1,3 només de durada indeterminada”, retreu Maria Recuero.
Com es demostren de la contractació per dies o setmanes en les dades d’afiliació a la Seguretat Social a tot l’estat. Tots els dilluns de maig hi ha més de 220.000 altes i gairebé tantes baixes “és la prova documental que la majoria de contractes es signen per un cap de setmana i caduquen el dilluns, o es signen aquest dia per a una setmana. El 31, a més, van caducar més de 215.000 contractacions, que eren fins a final de mes”, analitza Recuero.
Les dones representen el 57% de les persones en atur, i són les treballadores més pobres que enllacen contractes de dies o setmanes. Elles i els aturats de llarga durada són les grans debilitats del mercat laboral. “El sistema de cobertura segueix deixant fora a moltes persones en risc de pobresa, 4 de cada 10 persones desocupades no tenen ja cap tipus de prestació”, conclou la secretària general de la USOC Maria Recuero.