Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Març 2020


El drama dels treballadors eventuals i d’ETT enfonsa l’afiliació a la Seguretat Social.

• Les 130.513 baixes de la Seguretat Social suposen una guia més fiable de la destrucció d’ocupació, ja que els treballadors regulats segueixen cotitzant
• Aquesta vegada els homes superen les dones en nous aturats per la dependència aquesta vegada dels treballs de cures

L’atur ha patit la seva major pujada de la història, amb 302.365 més registres en el SEPE, i a Catalunya 21.883 persones que arriba a 417.047 aturats el total de persones desocupades “I, tot i suposar un daltabaix sense precedents, no reflecteix la realitat del ‘cop de destral a la feina: els funcionaris del SEPE no donen l’abast a tramitar els ERTO i la resta de gestions ordinàries, alienes al coronavirus. La immensa majoria dels afectats per aquesta crisi no figuren encara en les estadístiques i, el que és pitjor, no rebran prestació en aquest mes d’abril”, denuncia Maria Recuero secretària general d’USOC.
Per això, Recuero demana que la mateixa Conselleria de Treball “compleixi la doble funció de dinamitzador d’ocupació i protector social: necessitem que s’incorporin amb urgència els temporals de les borses de treball, sobretot en aquelles oficines més saturades. De poc serveix que s’aprovin paquets de rescat a col·lectius si no hi ha capacitat per aplicar-los”.
Més difícil encara és donar-li solució “als temporals, siguin contractats de forma directa o per ETT. Aquests contractes que es van rescindir o que no es van renovar abans del fre aprovat en els dos últims reials decrets no tenen cap sosteniment. I aquest impacte pot comprovar-se en les xifres de la Seguretat Social: gairebé 900.000 afiliats menys, i a Catalunya 130.513 afiliats menys, i això no es deu als ERTO, que segueixen cotitzant, sinó a ocupació destruïda difícilment recuperable a curt termini”, alerta la secretària general d’USOC.
La contractació, que va poder tenir un comportament habitual durant el primer terç del mes, ha variat la seva relació entre temporals i indefinits en el còmput general: 11,57% i davant d’unes xifres que normalment es quedaven al 8%. “Òbviament, no es deu a una estabilització de l’ocupació, sinó als centenars de milers de contractes temporals que no es van fer, tot i ser temps d’inici de la campanya turística”, lamenta Maria Recuero.

Per sectors, el cop més gran ha recaigut en termes absoluts en Serveis, amb 206.016 aturats més; però, en percentatge, Construcció ha registrat la pujada més acusada: gairebé un 23%. L’atur ha colpejat aquest cop més als homes que a les dones: “aquesta crisi sanitària ha demostrat el valor dels treballs de cures i neteja, difícilment digitalitzables. I aquí, en aquests sectors sempre precaritzats i tan necessaris, la dona té una presència aclaparadora. Aquests sectors poden i han de tirar de la contractació de reforç en aquests mesos, ja que les que no han perdut els seus llocs de treball estan patint una sobrecàrrega de treball sense precedents, i a les seves mans està part de la barrera del contagi”, recorda la secretària general de la USOC.

Posted in Notícies and tagged .