Valoració de l’IPC Agost del 2023


L’IPC a l’agost és del 2,5% a Catalunya, amb l’alimentació i els carburants disparats.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat dues dècimes a l’agost a Catalunya i s’ha situat en el 2,5% en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Per províncies, la variació interanual de l’IPC a l’agost es va situar en el 2,6% a Barcelona, en el 2,4% a Lleida i en el 2,3% a Girona i Tarragona. Respecte a juliol, els preus van incrementar un 0,7% a Girona, un 0,5% a Lleida i Tarragona i un 0,4% a Barcelona.

D’aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius a l’alça, tendència que s’atribueix a l’encariment dels carburants. Per la seva banda, la taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha baixat fins al 6%, dues dècimes menys que al juliol. En la mateixa línia, els aliments, tot i que encara s’han situat un 9,5% més cars que fa un any, han registrat la variació interanual més baixa des del maig del 2022, és a dir, dels últims quinze mesos.

Les dades publicades aquest dimarts també constaten que el preu dels carburants a Catalunya ha pujat un 4,1% durant l’agost en comparació amb el mes anterior. Ara bé, si es compara amb l’agost del 2022, els combustibles enguany han estat més barats (-5,4%).

Al conjunt de l’estat, l’INE ha confirmat l’IPC del mes d’agost, 2,6%, tres dècimes més que al juliol, i la subjacent que, malgrat reduir-se una dècima, continua altíssima, en el 6,1%.

Maria Recuero, secretària general de la USOC afirma que “tot i tenir un IPC molt per sota de la mitjana europea, els preus de l’alimentació, amb una pujada del 9,5% a l’agost, menor que l’any passat però disparada durant tot l’any, i dels carburants, que han augmentat un 4,1%, fan complicadíssim que les llars puguin continuar suportant increments de preus de béns necessaris per al dia a dia”.

“Les desigualtats no poden continuar augmentant. Les empreses han de retornar als seus treballadors part dels beneficis que els generen i això només és possible a través d’un augment de salaris en concordança amb la realitat dels preus que els envolten”, conclou Maria Recuero.

Valoració IPC AGOST 2023

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , .