“És important defensar els drets nacionals d’una manera més globalitzada, incorporant elements bàsics com el benestar de les persones, la llengua, l’ocupació, o el salari”.
Una oportunitat per a avançar i superar el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol
Aquesta Diada nacional de l’11 de setembre suposa una oportunitat per avançar en el camí d’entesa per trobar una solució al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol.
Fa un any la USOC reclamava una negociació que avances cap a la superació de la situació, on resoldre el futur nacional de Catalunya fos la línia d’arribada. Actualment, aquesta possibilitat va obrint-se per mitjà d’una negociació que camina cap a la superació del conflicte que s’arrossega des de fa més de 10 anys, i que ha tingut greus conseqüències socials, polítiques i econòmiques.
És important destacar que va posar-se en risc l’autogovern de Catalunya amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, suposant un fre a les capacitats d’avançar en els drets nacionals. Al seu torn, paradoxalment, quan es posaven totes les energies en la defensa dels drets nacionals, s’ha constatat una reculada de l’ús social del català, la llengua pròpia de Catalunya, en els àmbits socials i educatius.
En aquest període la repressió i els processos judicials s’han incrementat sobre un nombre major de persones, per això és necessari trobar una solució política que posi punt final a una espiral repressora.
Durant aquest temps s’ha constatat un creixement de les desigualtats socials a Catalunya, juntament amb l’increment del cost de la vida, que no s’ha vist compensat amb un increment dels salaris.
Tampoc s’ha resolt el finançament de les administracions, veient com Catalunya, durant aquest període, ha augmentat el seu dèficit fiscal i el deute de l’administració autonòmica, que depèn cada vegada més dels fons estatals i continua sense resoldre l’autofinançament català, amb efectes negatius sobre la sanitat i l’educació, entre altres.
La pèrdua de les seus socials de les entitats financeres catalanes i d’algunes empreses suposa una pèrdua significativa del potencial de l’economia catalana que hauria de recuperar-se de manera prioritària. Com a conseqüència, no s’estan fent passos per a reindustrialitzar Catalunya ni per utilitzar els fons europeus Next Generation, fonamentals per a afrontar els reptes de futur i els canvis dels models productius en un món més competitiu i tecnològic.
Els efectes del canvi climàtic, amb l’augment de les temperatures i les conseqüències de la sequera que afecta l’agricultura, la indústria i la vida quotidiana de les persones, fa necessari abordar amb urgència aquesta problemàtica que afecta especialment la conca mediterrània.
Malgrat les declaracions sobre la importància de l’energia verda, Catalunya viu immersa en una realitat on constatem un retard a l’impuls de les energies renovables, fonamental per a la lluita contra el canvi climàtic i la nostra independència energètica, on a més a més s’observa una clara dependència sobre l’energia nuclear i dels combustibles fòssils que importem.
Per això a la USOC reclamem que els drets nacionals no són conceptes abstractes, sinó que afecten la vida dels ciutadans de Catalunya i que tal com assenyalem, han estat relegats.
És important defensar els drets nacionals d’una manera més globalitzada, incorporant elements bàsics com el benestar de les persones, la llengua, l’ocupació, el salari, la mobilitat, el futur de l’activitat econòmica, el dret a l’habitatge o la lluita contra el canvi climàtic.
Aquests objectius són els que fan que el nostre sindicat es mobilitzi cada dia i, en especial en un dia com la Diada nacional, on participarem en tots els actes institucionals per defensar-los.