Valoració de l’IPC de GENER 2017


L’IPC de Gener confirma la pèrdua de poder adquisitiu de treballadors i pensionistes

L’Índex de Preus de Consum s’ha situat el mes de gener al 3%, el nivell més alt des d’octubre de 2012, i a Catalunya del 3,1%, de manera que es confirma la pèrdua de poder adquisitiu de treballadors i pensionistes. “La variació salarial mitjana pactada en els convenis col·lectius és de l’ 1,19% mentre que els pensionistes han vist revaloritzades les seves pensions, un altre any més, al 0,25, de manera que l’escalada de preus incideix novament en l’empobriment de la població “, argumenta Maria Recuero secretària general de la USOC.

Aquest augment de l’IPC interanual al gener es deu fonamentalment a l’electricitat i les benzines, elevant també preus en taxa mensual en llegums i hortalisses (+ 7,3%), calefacció, enllumenat i distribució d’aigua (+ 5,8%) i peix fresc i congelat (+ 5,6%).

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar una dècima al gener, fins al 1,1%, situant-se gairebé dos punts per sota de la taxa general de l’IPC.

En aquest nou escenari de preus en ascens, les llars notaran amb més incidència la devaluació salarial dels últims anys així com les polítiques de retallades aplicades. L’IPC continua pujant, de manera que els pobres increments aplicats als salaris i les pensions no tindran l’efecte que sí que han tingut quan els preus eren més baixos. “Dades sense cap dubte preocupants per a tota la ciutadania i especialment per a tots els que han patit les pitjors conseqüències de la crisi econòmica, les famílies sense cap ingrés, aturats i treballadors i treballadores en situació de precarietat laboral, temporalitat i baixos salaris. L’economia va per una banda i el món del treball per un altre “, apunta Recuero.

Posted in Notícies, Opinions, Valoració IPC and tagged , .