Valoració de l’IPC Febrer del 2023.


Nou rècord a la inflació, en aquest cas a la subjacent.

La primera dada d’inflació de 2023 a Catalunya és de pujada, 5,6 %, amb alguns aliments moderats però altres que continuen encarint-se.

La inflació subjacent es dispara fins al 7,1 % a Catalunya, una xifra de rècord.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya puja un 5,6% el mes de febrer, respecte a un any abans, suposant tres dècimes més que la taxa interanual registrada el gener (5,3%). La taxa intermensual creix en un 1%, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En el conjunt d’Espanya, l’IPC interanual se situa en el 6%, una dècima per sobre del mes anterior; la taxa de variació mensual se situa al 0,9% i la inflació subjacent creix una dècima respecte a gener, fins al 7,6%, la més alta des de desembre de 1986. La inflació subjacent a Catalunya és del 7,1%, tres dècimes per sobre del gener, i torna a situar-se com el valor més alt de la sèrie històrica.

Els preus que més pugen al febrer a Catalunya respecte al mateix mes d’un any abans són els d’aliments i begudes no alcohòliques (14,5%), les begudes alcohòliques i tabac (8,1%), els paraments de la llar (7,8%) i els hotels, cafès i restaurants (7%). “Fa mesos que polvoritzem tots els rècords de preus. Primer el mateix índex, després l’alimentació més cara i ara, a més, una inflació subjacent disparada i sense control”, analitza Maria Recuero, secretària general de la USOC.

Per això, “és el moment de recuperar els salaris, tant amb una pujada que recuperi el poder adquisitiu com afavorint les jornades completes de treball. El problema de les rendes de les famílies no és tan sols producte d’uns salaris més baixos respecte als preus, sinó de no cobrar-los al complet per l’augment de la parcialitat i la discontinuïtat en la contractació”, expressa Maria Recuero.

Recuero apunta que “amb el preu de l’habitatge pels núvols i un lloguer encara més inaccessible, contenir els preus de les hipoteques, més enllà que una part vingui condicionada pel Banc Central, és imprescindible per a les rendes més baixes. No podem situar-nos una altra vegada al 2007, cal actuar ja”.

Valoració IPC FEBRER 2023

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , , .