Dia Mundial de l’Endometriosi.


Avui, 14 de març ,se celebra el Dia Mundial de l’Endometriosi. Des de l’equip de Dona i Igualtat s’ha preparat un escrit per tal d’ajudar a visibilitzar aquesta malaltia. 

Avui, 14 de març ,se celebra el Dia Mundial de l’Endometriosi. Es tracta d’una malaltia ginecològica que afecta una de cada deu dones i els símptomes més rellevants són la dismenorrea, conegudes com a enrampades menstruals severes i freqüents, i el dolor relacionat amb la menstruació, dolor pelvià crònic, infertilitat, així com problemes digestius i urinaris.

L’endometri són les cèl·lules de la capa interna de l’úter i que mensualment són expulsades en forma de menstruació, però quan aquestes es troben fora de l’úter és quan parlem d’endometriosi. Com que no poden ser expulsades és quan causen inflamació, cicatrius i quistos de sang. L’endometri que trobem fora de l’úter pot aparèixer en diverses localitzacions del cos: ovaris, trompes de Fal·lopi, intestí, recte, peritoneu, bufeta, pulmons,…

Actualment, no existeix una cura, però sí que és cert que la seva detecció precoç és essencial per a poder tractar-la i millorar la qualitat de vida de les dones que la pateixen.

Sobre la manera de detectar aquesta malaltia, hem d’esmentar que és una mica complex, perquè no existeix una única manera de diagnosticar-la que sigui completament eficaç, ja que més aviat s’han de combinar diverses formes de diagnòstic. És per això que moltes vegades es triguen anys a diagnosticar a una pacient amb aquesta malaltia. Per consegüent, és essencial informar i conscienciar a la societat sobre aquesta malaltia amb la finalitat que les dones puguin detectar amb major rapidesa els símptomes i, en el cas de ser necessari, puguin començar amb el tractament corresponent.

Les proves per a un correcte diagnòstic de l’endometriosi, a més de la història clínica i exploració de la pacient, serien la realització de proves d’imatge, com l’ecografia i la ressonància magnètica, i la laparoscòpia, que a més de mètode diagnòstic serviria per a tractar a la pacient.

Aquesta patologia afecta tots els àmbits de la vida de les dones que ho pateixen. Així doncs, és important destacar la recent publicada Llei orgànica 1/2023, de 28 de febrer, de salut sexual i reproductiva i de la interrupció voluntària de l’embaràs.

En aquesta Llei orgànica ( de la qual en parlarem en un article publicat pròximament a la web ) es reconeix el dret a aquelles dones que es trobin en cas de menstruació incapacitant secundària a ser reconegudes en situació d’incapacitat temporal per contingències comunes amb dret a que se’ls aboni el subsidi a càrrec de la Seguretat Social des del dia de la baixa a la feina.

Aquesta llei defineix la menstruació incapacitant secundària com una situació d’incapacitat derivada d’una dismenorrea generada per una patologia prèviament diagnosticada, incloent-hi així a totes aquestes dones que pateixen d’endometriosi.

14 M DIA ENDOMETRIOSI – USOC

Posted in Manifest, Notícies and tagged .