Es confirma la moderació de l’IPC al juny a Catalunya, que puja un 1,9% respecte un any abans.
L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va pujar un 1,9% al juny respecte a un any abans, 1,3 punts per sota de la taxa interanual registrada al maig (3,2%), i la taxa intermensual va augmentar un 0,6%, segons dades fetes públics aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Pel que fa a la inflació subjacent, la que no inclou ni elements no elaborats ni energia, ha baixat només 2 dècimes, fins a situar-se en el 5,9 al juny. La inflació subjacent, que és aquella que no té en compte ni els aliments no elaborats ni els preus de l’energia i aïlla el comportament d’aquells productes més volàtils, es situa en el 5,9 %, dues dècimes per sota del mes anterior.
Maria Recuero, secretària general de la USOC afirma que “podem atribuïr la moderació de la inflació al juny a la menor pujada del preu dels carburants i a l’abaratiment d’aliments com les fruites, el pa i cereals i la carn, llegums i hortalisses”
A Espanya, la taxa de l’IPC interanual és la mateixa que a Catalunya, l’1,9%. D’aquesta manera es validen les dades avançades de l’Índex de Preus de Consum i la inflació se situa al nivell més baix des del març del 2021.
Tot i que hi ha un descens dels carburants i l’electricitat, els aliments pugen un 10%, 1,5 punts menys que al maig. “Això implica que l’economia familiar trigarà encara a recuperar-se. Portem molta pèrdua salarial acumulada i encara suportem preus en productes bàsics absolutament escandalosos. Per exemple, al juny paguem un 10% més per l’alimentació, xifres que no les suporta cap cartera mitjana”, denúncia Maria Recuero.
Si es compara amb fa un any, al capdavant dels productes que més es van encarir hi ha el sucre (44,9%), l’oli d’oliva (31%), les patates (27%) o l’arròs (21,9%). S’ha moderat l’encariment de la pasta, que ha estat del 4,20%. En canvi, baixa més d’un 4% el preu de la fruita fresca o refrigerada.
Mentrestant, “els salaris per conveni pugen de mitjana un 3,26%. En qualsevol altra situació, podria ser fins a una bona notícia, però no quan afrontem aquesta pressió en les butxaques. Necessitem una injecció important en els salaris perquè, per fi, es recuperin els treballadors d’aquesta crisi i de l’anterior, no sols els grans beneficis”, reclama Recuero
Finalment, Maria Recuero segueix reclamant que “el govern de Catalunya es posi a treballar per trobar la fòrmula d’estabilitzar els preus dels aliments i així poder treballar amb l’objectiu de frenar la inflació al nostre territori”.