L’IPC segueix molt per sobre del creixement dels salaris.
“Tot i que al mes de maig, l’Índex de Preus al Consum (IPC) ha moderat la seva pujada, a Catalunya arribant el 2,1% interanual, set dècimes per sota del registrat el mes anterior, el creixement dels salaris segueix estant per sota. Si tenim en compte l’última Estadística de Convenis Col•lectius, la variació salarial mitjana pactada fins al maig es manté en l’1,27%, de manera que continua la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors”, defensa Maria Recuero secretària general d’USOC.
El lleuger descens que han experimentat els preus es deu, principalment, a la baixada dels carburants, paquets turístics. En la banda oposada, els serveis de telefonia han registrat una pujada del 2%.
El creixement dels salaris no està comportant-se de la mateixa manera que els preus. Les variacions salarials dels últims anys, unides a la devaluació salarial crònica costat de l’augment de l’IPC -que acumula una pujada mitjana del 2,5% -, superant amb escreix els increments negociats, donen com a resultat que els treballadors cada vegada guanyin menys.
USOC demana una pujada salarial generalitzada després d’anys de pèrdua de poder adquisitiu, afavorits en part pels acords per l’ocupació signats que, a més de ser inútils, només han servit per marcar una tendència a la baixa de cara a les negociacions dels convenis i les revisions salarials.
Des d’USOC seguim mostrant el nostre desacord i preocupació davant aquest empobriment crònic de la classe treballadora. Donada la devaluació salarial patida pels treballadors en els últims anys, des del sindicat advoquem per una pujada salarial de l’IPC previst per a l’any + 1,5%, establint clàusules de revisió salarial en previsió que l’IPC real superi al previst. “O s’incrementen els salaris d’una forma real o la pèrdua de poder adquisitiu fomentarà encara més els desequilibris existents i el deute de les famílies”, conclou Recuero.