26 de Juny, Dia Mundial Contra el Canvi Climàtic


La USOC dona suport a la jornada del 26 de juny, Dia Mundial d’Acció Climàtica en els Centres de Treball.

El compromís d’enviar als centres de treball per part d’USOC, CCOO i UGT de milers de cartes als centres de treball reclamant diàleg entre els treballadors i les treballadores i les empreses, per tal d’adaptar els centres de treball a les conseqüències del canvi climàtic i intentar aconseguir compromisos concrets per abordar la transició ecològica.

Les organitzacions sindicals USOC, CCOO, i UGT i donen suport a la convocatòria de la Confederació Sindical Internacional (CSI) del Dia Mundial d’Acció Climàtica en els Centres de Treball per al 26 de juny, que té per objectiu sensibilitzar empreses i treballadores i treballadors de la necessitat d’adaptar els centres de treball a les conseqüències del canvi climàtic, reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i avaluar els impactes de les empreses en el medi ambient.

Les tres organitzacions sindicals, com a membres de la CSI, s’impliquen en aquesta acció traslladant milers de cartes als centres de treball en què s’indica la necessitat d’establir reunions entre representants de l’empresa i de les treballadores i els treballadors, establint Comissions de Medi Ambient en què avaluar l’impacte mediambiental de la seva activitat i acordar i implantar mesures sobre mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Les conseqüències del canvi climàtic s’estan manifestant de manera cada vegada més evident, corroborant els informes elaborats per la comunitat científica que reclamen la necessitat d’implementar mesures ambicioses de manera immediata, tant per adaptar-nos a aquests canvis com per mitigar-los, si no volem trobar-nos davant una situació irreversible en les pròximes dècades. Com va assenyalar la CSI, durant la COP21 de París, quan va reclamar als líders mundials més ambició i compromís: “No hi haurà llocs de treball en un planeta mort”.

Aquesta necessària transició ecològica transformarà profundament els sectors econòmics al nostre país. S’ha de veure com una oportunitat de transformar i crear sectors més sostenibles i llocs de treball Afiliada a la Confederació Europea de Sindicats [CES] i a la Confederació Sindical internacional [CSI] 2 verds i de qualitat. Però també va afectar negativament, portant a terme la destrucció de llocs de treball. Per això, calen polítiques de transició justa que garanteixin mesures i protecció als treballadors afectats i facilitin alternatives per a l’ocupació i el desenvolupament econòmic de sectors i territoris a través d’ocupació verda i decent.

La societat i les empreses han d’implicar-intensament en canviar maneres de produir i consumir que perjudiquen el clima i el medi ambient. Cal incorporar la transició ecològica a l’agenda de la negociació amb les empreses i les administracions, perquè la participació i el diàleg ha de ser un senyal d’identitat d’un procés que requereix molta pedagogia i complicitat per dur-se a terme amb eficàcia i èxit.

Ens enfrontem a una crisi climàtica sense precedents, que està afectant ja a milions de llocs de treball al món i al nostre país. Els treballadors i les treballadores estem en primera línia pel que fa al canvi climàtic, i per això, hem de ser motors per a una transició justa i ordenada. Ens queden tot just 11 anys per estabilitzar el planeta amb un increment màxim de la temperatura de 1,5 °C i en aquesta missió hem de crear aliances amb altres organitzacions per aconseguir una transició justa en la qual no es quedi ningú enrere.

La celebració del Dia Mundial d’Acció Climàtica en els Centres de Treball, aquest 26 de juny, ha de servir per impulsar i situar en el debat la importància d’adaptar les empreses des de ja cap a un altre model de producció més sostenible, que és garantia d’estabilitat i de futur.

 

Manifest

Carta Empreses

 

 

Posted in Notícies and tagged , .