La pujada de preus es modera al febrer. Els preus han pujat un 2,7% a Catalunya


Llegeix la valoració de la USOC de les dades de l’IPC de febrer de 2024.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya es redueix sis dècimes, fins al 2,7%, gràcies a la baixada de la llum. Portava 5 mesos per sobre del 3%. També els aliments frenen l’encariment; és a dir, són més cars que el mes passat, però han pujat menys que el mateix mes de 2023.

Entre els grups de productes que registren un increment més elevat, destaquem els hotels, cafès i restaurants, amb una pujada interanual de 5,1 %, i els aliments i begudes no alcohòliques, amb un increment de 4,7 %. Tot i aquest increment, com durant el mateix període de l’any passat que encara van registrar una pujada superior a la d’aquest any, han acabat contribuint a la reducció de l’índex general.

“Respecte als aliments, no és perquè baixin, sinó perquè pugen menys que l’any passat. Tot i això, estem encara davant un augment de preus de l’alimentació de gairebé un 5%, amb productes que continuen pujant, com el pa i la fruita”, afirma Maria Recuero, secretària general de la USOC.

Per províncies, la variació interanual de l’IPC al febrer es va situar al 2,7% a Barcelona, Girona i Lleida i al 2,4% a Tarragona. Pel que fa al gener, els preus van pujar un 0,4% a Barcelona, Lleida i Tarragona i un 0,2% a Girona.

La inflació subjacent, que és aquella que no té en compte ni els aliments no elaborats ni el preu dels carburants i que, per tant, captura amb major fiabilitat l’estat real de l’economia, aïllant el comportament més volàtil del preu del petroli, se situa en el 3,5 %, una dècima per sota del mateix indicador el mes passat. Segons Recuero, “es constata la dificultat de reducció d’aquest indicador, que es redueix a un ritme més lent que l’índex general”.

Al conjunt de l’estat espanyol, l’IPC interanual s’ha situat en el 2,8%, sis dècimes per sota que al gener, tal com ja apuntava la dada avançada. Es tracta del descens més important des del juny de l’any passat.

“Últimament, algunes cadenes alimentàries i de supermercats presumeixen d’incrementar els seus beneficis en els últims mesos, evidenciant que part d’aquests beneficis, cada vegada majors, són a costa de les famílies”. Per això, cal apostar “per una vigilància en l’especulació dels aliments, amb una coordinació entre els ministeris implicats que no deixi sense control estricte aquest factor”, conclou Recuero.

Valoració IPC FEBRER 2024

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , .