L’IPC a Catalunya puja una dècima al gener, fins al 3%, amb l’habitatge com a principal motor.
L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya repunta una dècima, fins al 3%, segons publica l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Tot i això, són tres dècimes menys que a l’inici del 2024, quan l’IPC registrat el primer mes de l’any va ser del 3,3%.
El grup de productes que més s’ha encarit ha estat l’habitatge, amb un increment interanual de 7,4 %, seguit pels hotels, cafès i restaurants, que s’han incrementat en un 4,2 %. A més a més, cal destacar que un dels aliments que més ha baixat ha sigut l’oli d’oliva, amb un descens del 12,8%, mentre que fa un any pujava un 44,5.
Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC “és cert que aquest increment de l’habitatge és significatiu i preocupant, en un moment en què les dificultats per accedir-hi són una de les principals preocupacions de les persones treballadores”.
Per províncies, la variació interanual de l’IPC al gener es va situar al 3,2% a Lleida, el 3,1% a Tarragona, el 3% a Barcelona i el 2,6% a Girona. Pel que fa al desembre, els preus van pujar un 0,6% a Lleida, un 0,4% a Tarragona i un 0,1% a Barcelona, i es van mantenir plans a Girona.
Pel que fa al conjunt d’Espanya, la taxa de variació anual s’ha situat 2,9%, una dècima menys de la xifra avançada per l’INE i també una dècima per sota de la taxa catalana. La variació anual puja una dècima respecte al mes de desembre (2,8%).
La secretària general de la USOC subratlla “que els augments salarials en els convenis col·lectius s’han d’alinear amb l’IPC o, fins i tot, superar-lo per a garantir el poder adquisitiu. Per a això, hem d’impulsar les clàusules de garantia salarial en els convenis, per a assegurar que les persones treballadores es beneficiïn de mecanismes automàtics d’ajust salarial en funció de la inflació”.