Valoració i Resum Atur 2022


L’any dels fixos discontinus i les mitges jornades.

La bretxa de gènere ha augmentat respecte al 2021 i respecte al desembre previ a la pandèmia.

Catalunya tanca el desembre amb 2.644 aturats menys. Es redueix moderadament la desocupació, un 0,76% en comparació amb el novembre, en un mes de bones xifres d’ocupació al conjunt de l’Estat espanyol. Més marcada és la variació en termes interanuals: si es compara amb el desembre del 2021, Catalunya té 22.820 persones sense ocupació menys, un retrocés del 6,18%. Segons les dades confirmades pel ministeri de Treball i Economia Social, es tracta de la xifra de persones desocupades més baixa a Catalunya a final de desembre en els darrers quinze anys.

A l’estat espanyol, el 2022 s’ha acomiadat amb una baixada de l’atur de 268.252 persones respecte a l’any anterior i de 43.727 persones al desembre. “El contracte fix discontinu ha estat l’estrella de la semireforma laboral. El podem descriure com una manera de dir indefinit a algú que treballa per setmanes, però que, a efectes estadístics, està contractat. Aquest tipus de contracte tenia una utilitat que sí que calia potenciar per a garantir la continuïtat en ocupacions estacionals, però finalment s’ha convertit en el substitut d’obra i servei, multiplicant el seu ús per 15 des d’abans de la reforma, amb un augment del 1.478,05%”, lamenta Maria Recuero, secretària general de la USOC.

En realitat, “després de la reforma que va pretendre que el contracte indefinit fos el contracte de referència, el que menys augment ha registrat és l’indefinit a jornada completa. En aquest primer any del què anomenem no-reforma laboral, a més del fix discontinu, el que més ha pujat és el de jornada parcial, 277,09%, mentre que el de les completes es queden en 153,13%”, resumeix Recuero.

Les dones continuen sense recuperar-se de la pandèmia

Una altra dada que crida l’atenció d’aquest tancament d’any és el retrocés enbretxa de gènere. 2022 ha acabat amb un 59,56% de parades a Espanya, gairebé un punt més que abans de la reforma (58,72% el desembre passat) i un punt i mig per sobre de la xifra de 2019: 58,01%. “No només es tracta de quantitat, sinó de qualitat. De sobres és conegut que, a més d’haver-hi més parades, també són les destinatàries d’una àmplia majoria d’aquests contractes a jornada parcial”, conclou Maria Recuero, secretària general de la USOC.

NOTA RESUM ATUR 2022

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged .